Πεντέλη: Αντιπλημμυρικό έργο 1 εκατ. ευρώ κοντά στο Νοσοκομείο Παίδων

Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή αγωγού ομβρίων μήκους 1.130 μέτρων – Ολοκλήρωση προβλέπεται τον Οκτώβριο του 2027.

Ένα νέο αντιπλημμυρικό έργο, με στόχο την προστασία κατοικιών, υποδομών και οδικού δικτύου στην περιοχή του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, δρομολογεί η Περιφέρεια Αττικής.

Τη σύμβαση κατασκευής υπέγραψε ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, παρουσία της δημάρχου Πεντέλης Νατάσσας Κοσμοπούλου, στο Διοικητήριο της Περιφέρειας.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο ευρώ πλέον ΦΠΑ, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής.

Αγωγός ομβρίων μήκους 1.130 μέτρων

Η παρέμβαση προβλέπει την κατασκευή συλλεκτήρα ομβρίων υδάτων στην οδό Ιπποκράτους, κοντά στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

Ο αγωγός θα ξεκινά από την περιοχή των οδών Ιπποκράτους και Δουκίσσης Πλακεντίας και θα καταλήγει στο ρέμα Κουφού, με ειδική πρόβλεψη για την ασφαλή εκβολή των υδάτων.

Στόχος είναι η αποτελεσματικότερη απορροή των βρόχινων νερών και ο περιορισμός του κινδύνου πλημμυρών, ιδιαίτερα σε μια περιοχή όπου η ασφαλής πρόσβαση στο νοσοκομείο έχει αυξημένη σημασία.

Η συμβατική διάρκεια κατασκευής είναι 12 μήνες, με προβλεπόμενη ολοκλήρωση τον Οκτώβριο του 2027.

Σχεδιασμός για 64 αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, η παρέμβαση εντάσσεται σε ευρύτερο πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας, το οποίο περιλαμβάνει 64 έργα και παρεμβάσεις έως το 2028.

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς, περίπου 30 έργα συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται σε διάφορα στάδια συμβασιοποίησης και δημοπράτησης.

Μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί συμβάσεις για επτά έργα, συνολικού ύψους 28,87 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για εννέα ακόμη, προϋπολογισμού 87,73 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, προγραμματίζεται η δημοπράτηση άλλων 12 έργων, συνολικού ύψους 127,66 εκατομμυρίων ευρώ, έως το τέλος του 2026.

Προτεραιότητα στην πρόληψη

Η δήμαρχος Πεντέλης Νατάσσα Κοσμοπούλου χαρακτήρισε την υπογραφή της σύμβασης σημαντικό βήμα για την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας Δήμου και Περιφέρειας.

Η κατασκευή του νέου αγωγού αναμένεται να ενισχύσει την προστασία της περιοχής από έντονες βροχοπτώσεις.

Η αποτελεσματικότητα της παρέμβασης θα κριθεί με την ολοκλήρωση του έργου και τη λειτουργία του, ενώ η πρόληψη των πλημμυρικών κινδύνων παραμένει σημαντική ανάγκη για πολλές περιοχές της Αττικής.

Πηγές: Περιφέρεια Αττικής, Δήμος Πεντέλης