Δραματικές εξελίξεις στους κόλπους της παράταξης «Πρώτα ο Δημότης» που οδηγούν στην διάλυση της, μετά και την απόφαση του Δημ. Βελτανιώτη να κατέβει υποψήφιος Δήμαρχος Ωρωπού, χωρίς να περάσει από την μέγγενη της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, το βράδυ, στο γραφείο του πρώην Δημάρχου Θ. Ρούσση, όπου μετείχαν και οι ανθυποψήφιοι στην διεκδίκηση της αρχηγίας της παράταξης Δ. Βελτανιώτης, Γιώργος Μαντάς και Σοφοκλής Μανώλης, ουσιαστικά υπογράφτηκε η ληξιαρχική πράξη «θανάτου» της παράταξης.
Οι κ. Μαντάς και Μανώλης ζήτησαν από τον Θ. Ρούσση και τον Δ. Βελτανιώτη να προσχωρήσουν σε εκλογή νέου αρχηγού της παράταξης με δημοκρατικές διαδικασίες. Ο Δ. Βελτανιώτης φέρεται να το αρνήθηκε ξεκαθαρίζοντας ότι θα συνεχίσει την πορεία του προς τις εκλογές και δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε διεργασίες εκλογής.
Οι δύο ανθυποψήφιοί του επέμεινα στις δημοκρατικές διαδικασίες και, εάν χάσουν, να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Δ. Βελτανιώτη και μάλιστα ότι θα μετέχουν στο συνδυασμό του. Ζήτησαν δε η εκλογή να γίνει με τη συμμετοχή όλων των στελεχών που έχουν εναπομείνει στο συνδυασμό που είναι όπως είπαν πάνω από εκατό άτομα.
Ο πρώην Δήμαρχος, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να είπε ότι διαλύει την παράταξη αρνούμενος ουσιαστικά τις δημοκρατικές διαδικασίες στο συνδυασμό που τον έκανε δήμαρχο και από το 2010 γνώρισε μόνο νίκες .
Τότε οι δύο παριστάμενοι ανθυποψήφιοι, απευθυνόμενοι, με έντονο λόγο, προς τον Θ. Ρούσση του είπαν ότι «η παράταξη δεν του ανήκει, αλλά είναι ένας συνολικός οργανισμός που ανήκει σε όλα τα μέλη της».
Είναι φανερό ότι το χάσμα που έχει δημιουργηθεί είναι αγεφύρωτο και, πλέον, ο Δ. Βελτανιώτης αναμένεται να κινηθεί μόνος. Ήδη, γίνονται διαβουλεύσεις για την αναζήτηση νέου ονόματος του συνδυασμού, γιατί, όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του Δ. Βελτανιώτη, η προσπάθειά τους θα πρέπει να έχει ένα νέο αποτύπωμα, χωρίς το βάρος του παρελθόντος.
Από την άλλη οι κ. Μαντάς και Μανώλης αναμένεται να ενημερώσουν, όπως ανέφεραν στη συνάντηση, όλα τα μέλη του συνδυασμού για τις εξελίξεις, καθώς κάνουν λόγο για «μεθόδευση Ρούσση» με την οποία «δίνει το δαχτυλίδι στον αντάρτη Βελτανιώτη».
Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι, στην πρώτη συνάντησή τους, την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου, ο πρώην Δήμαρχος, ενώπιον σαράντα στελεχών του συνδυασμού είχε δεσμευθεί ότι θα είναι ο εγγυητής της συνέχειας, με δημοκρατικές διαδικασίες, της παράταξης.
Προσθέτουν με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν αποδέχονται την αυτόκλητη υποψηφιότητα Βελτανιώτη, εάν δεν περάσει μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες εκλογής.
Επίσης, υπογραμμίζουν ότι θα συνεχίσουν τις επαφές και τις πιέσεις για να βρεθεί ο νέος αρχηγός της παράταξης, με δημοκρατικές διαδικασίες «για να μην πεθάνει», όπως χαρακτηριστικά είπαν. Υπογραμμίζουν δε ότι πιστεύουν, ακόμη, και στα θαύματα, γι αυτό δεν θα εγκαταλείψουν την μάχη με στόχο τη διαφάνεια την καθαρότητα και την συνέχεια του συνδυασμού.

