Γιασημάκης: Προχωρούν τα Γ.Π.Σ. του Δήμου Ωρωπού-Ηλιάσκος: Κατατέθηκε στο Υπουργείο η Β2 φάση του ΓΠΣ Ωρωπού

Ακόμα  μια επιτυχία της Δημοτικής Αρχής του Γιώργου Γιασημάκη είναι γεγονός. Μετά από μεγάλες προσπάθειες  κατατέθηκε στο υπουργείο Υποδομών,  η Β2 φάση του ΓΠΣ Κοιλάδας Ωρωπού, όπως ανακοίνωσε, σήμερα, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ευάγγελος Ηλιάσκος, σε ενημερωτική εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε στο 1ο Γυμνάσιο Σκάλας Ωρωπού, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εξωραϊστικών συλλόγων του δήμου. Ένας ακόμα στόχος που έγινε πραγματικότητα.

Στην ενημέρωση παρέστησαν ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Περιφέρεια Αττικής Γ. Βλάχος, ο Δήμαρχος Ωρωπού  Γ. Γιασημάκης, οι Αντιδήμαρχοι Γ. Αρμυριώτης, Αν. Γαζβινιάν και Π. Δέδες, οι δημοτικοί  Σύμβουλοι Π. Κιούσης και Β. Γεωργόπουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», οι Τοπικοί Σύμβουλοι Σκάλας Ωρωπού Δ. Ελευθέρας και Νέων Παλατίων Μ. Οικονομίδης, η υπεύθυνη του υπουργείου για τα ΓΠΣ Ν. Παρθενοπούλου και ο εκπρόσωπος του μελετητικού Γραφείου Σπ. Μισελιάς.

Κατά την σύντομη παρέμβασή του ο κ. Βλάχος ευχαρίστησε για την πρόσκληση και αναφέρθηκε στο νέο νόμο περί δασικών χαρτών.

Όπως τόνισε «Δώσαμε μεγάλη μάχη και πετύχαμε τρία πράγματα:

  1. Την παράταση των ΓΠΣ. Αφού δεν ενοχλούσε κανέναν και ήταν το αυτονόητο,  μέχρι 31/12/2022.
  2. Στο νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες ζητήσαμε και πετύχαμε  να παραταθεί η προθεσμία για τις αντιρρήσεις μέχρι 31 Μαΐου 2022. Και εδώ ίσχυσε το αυτονόητο καθώς δεν υπήρχε το τεκμήριο του δημοσίου.
  3. Όπου υπάρχει Α-Δ, αυτομάτως, να γίνει Α-Α. Επίσης όπου είναι δασική έκταση να μπορεί ο ιδιώτης  να κάνει οποιαδήποτε δράση, ακόμη και να κτίσει. Ενώ όπου είναι δάσος να μπορεί να καλλιεργεί».

Επίσης  ανέφερε ότι «η αρμοδιότητα των δασαρχείων πέρασε από την Αποκεντρωμένη απευθείας στο υπουργείο, όπου Επιτροπή αποτελούμενη από τοπογράφους, μηχανικούς ιδιώτες και το δασάρχη θα εξετάζουν την κάθε περίπτωση. Αυτό σημαίνει ότι όλα, πλέον, είναι μαχητά».

Ακολούθως, τόνισε ότι «γίνεται προσπάθεια  να ξανανοίξει  η  5η  κατηγορία των αυθαιρέτων. Είναι σε καλό δρόμο και μετά ό,τι γίνει να είναι το οριστικό».

Τέλος επεσήμανε ότι γίνεται προσπάθεια οι παρεκκλίσεις να παραμείνουν μέχρι και την οριστική  έγκριση και εφαρμογή των Τοπικών Σχεδίων Πόλης.

Ο κ. Βλάχος ανέφερε ότι θα είναι στο πλευρό της δημοτικής Αρχής και θα στηρίξει την απόφαση των κατοίκων για το ΓΠΣ Ωρωπού.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ωρωπού κ. Γιασημάκης, αφού ευχαρίστησε για την παρουσία του τον Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε ότι όταν ανέλαβε η Δημοτική  Αρχή  το 2019  τα καθήκοντά της, όλα τα σχέδια πόλης είχαν βαλτώσει. Μετά από πολύ και εξαντλητική προσπάθεια, σήμερα, έχουν προχωρήσει και ότι ευελπιστεί σύντομα να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες, έστω, μετά το ΓΠΣ Μαρκοπούλου, να γίνουν ΦΕΚ και αυτά της Κοιλάδας Ωρωπού και του Καλάμου.

Ο Αντιδήμαρχος  κ. Ηλιάσκος, αφού ευχαρίστησε για την παρουσία του τον κ. Βλάχο, αναφέρθηκε στο ιστορικό του ΓΠΣ Ωρωπού το οποίο ξεκίνησε το 1988,  με αφορμή το νόμο 3164 άρθρο 32 και αφού πέρασα από πολλές φάσεις έφτασε, σήμερα, να έχει κατατεθεί η Β2 φάση στο υπουργείο Υποδομών με όλες τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις από την πλευρά του Δήμου, για τις τελικές εγκρίσεις, ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να γίνει ΦΕΚ, εν συνεχεία η πράξη εφαρμογής και, στο μέλλον, οι πολεοδομήσεις των περιοχών που περιλαμβάνει το σχέδιο.

Ο κ. Αντιδήμαρχος  υπεραμύνθηκε του νέου ΓΠΣ  που κατατέθηκε στο υπουργείο κάνοντας λόγο για σημαντικές βελτιώσεις που έγιναν αν και δέχτηκε μέχρι και την τελευταία στιγμή πόλεμο από την αντιπολίτευση μέρος της οποίας το καταψήφισε.

Επεσήμανε ότι  νέο Σχέδιο έχει πρόβλεψη για ένταξη περισσότερων στρεμμάτων όταν το προηγούμενο δεν προέβλεπε καμία επέκταση, στο Συκάμινο και τώρα από 60 στρέμματα έφτασε τα 300  καμία επέκταση στο Χαλκούτσι και στη Ν.  Πολιτεία υπάρχει επέκταση μέσω τριών θυλάκων όταν στο παλιό δεν υπήρχε καμία αναφορά. Πλέον η Αγριλέζα, ο Πευκιάς και η Εκάλη ορίζονται ως οικισμοί με όλες τις ευεργεσίες του νόμου, μετά την οριοθέτησή τους. Επίσης έχουν προβλεφθεί οικιστικά αποθέματα τα οποία μελλοντικά μπορούν να πολεοδομηθούν και να μην μείνουν αγροτικές εκτάσεις.

Πρόκειται για μια αρκετά βελτιωμένη αποτύπωση της περιοχής που πλέον θα μπορέσει να πολεοδομηθεί με ορθολογικό τρόπο ορίζοντας χρήσεις γης. Είναι μια προσπάθεια χρόνων που χάρις  την ενεργητικότητα του κ. Ηλιάσκου το ΓΠΣ Κοιλάδας Ωρωπού δεν θα πεταχτεί, ώστε να χρειαστεί να εκκινήσει και πάλι από την αρχή και να χρειαστούν δεκαετίες για την ολοκλήρωσή του.

Ο Αντιδήμαρχος Μαρκοπούλου κ. Αρμυριώτης τόνισε ότι «το όποιο ΓΠΣ με τις όποιες ατέλειες και παραλείψεις είναι πολύ καλύτερο από το να μην υπάρχει κανένα Σχέδιο».

Ακολούθως τέθηκαν από τους παρευρισκόμενους διευκρινιστικές ερωτήσεις στις οποίες απάντησαν, τόσο ο κ. Ηλιάσκος, όσο και η κα Ν. Παρθενοπούλου  και ο εκπρόσωπος των μελετητών κ.  Σπ. Μισελίας.