Η απάντηση της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρίας Θεοδωρίδου
Η μετάλλαξη του κορονοϊού έχει προκαλέσει ανησυχία, με την καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, να εξηγεί όλα όσα ισχύουν με αυτή την εξέλιξη και αν επηρεάζεται ο εμβολιασμός.
Στη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για το εμβολιαστικό σχέδιο η κα. Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε σε σχετική ερώτηση για τη μετάλλαξη του κορονοϊού πως: «Δεν υπάρχει φόβος, ούτε δεύτερο σχέδιο για αλλαγή του προγραμματισμού του εμβολιασμού»
Στη συνέχεια η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε: «Παρακολουθούνται όλες οι μεταλλάξεις. Δεν φαίνεται από τις πρώτες πληροφορίες να είναι καθοριστική η μετάλλαξη για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Δεν γνωρίζουμε καν αν ισχύει η ιδιότητα που της αποδίδουν για αυξημένη μεταδοτικότητα».
Μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα εξηγώντας πως: «εκείνο που υπάρχει σαν γνώση, είναι ότι ένα από τα πλεονεκτήματα αυτών των εμβολίων είναι ότι μπορούν πολύ εύκολα να προσαρμοστούν σε περιπτώσεις μεταβολών, όπως αυτές οι μεταλλάξεις».
Θεοδωρίδου: Όταν εμβολιαστούμε το πρόβλημα δεν θα έχει τελειώσει
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε πως με τον εμβολιασμό το πρόβλημα με τον κορονοϊό δεν θα τελειώσει και θα πρέπει όλοι να φοράμε μάσκες και να κρατάμε τις αποστάσεις.
«Οι εμβολιασμοί είχαν την πιο σημαντική επίδραση στην υγεία και την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων. Από τον ΠΟΥ υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο σώζονται 2-3 εκατ. ζωές. Το εμβόλιο δίνει ελπίδα», η κα. Θεοδωρίδου στην ενημέρωση για τον εμβολιασμό.
Αναφερόμενη στο εμβόλιο της Pfizer BioNTech, που σήμερα πήρε το “πράσινο φως” και από τον ΕΜΑ, εξήγησε ότι το mRNA δεν μεταφέρει τον ιό και δεν έχει καμία επίδραση στο DNA του κυττάρου και τόνισε: «Tο εμβόλιο της Pfizer BioNTech έχει μεγάλη ασφάλεια, δημιουργεί υψηλό αριθμό αντισωμάτων και η αποτελεσματικότητά του ξεπερνάει το 94%».
Σημείωσε ότι η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί είναι «οι μαχητές της πρώτης γραμμής», οι υγειονομικοί. Θα ακολουθήσουν άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές. Η επόμενη σειρά είναι οι άνθρωποι άνω των 85 ετών.
«Όταν εμβολιαστούμε το πρόβλημα δεν θα έχει τελειώσει. Συνεχίζουμε να φοράμε μάσκες, να τηρούμε αποστάσεις. Αισιοδοξία ναι, εφησυχασμός όχι», επισήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Τα εμβόλια αξιολογούνται από ανεξάρτητες οργανώσεις οι οποίες με βάση συγκεκριμένα κριτήρια φτάνουν μετά από διερεύνηση στην έγκριση των εμβολίων. Τρεις βασικά στοιχεία για να εγκριθούν είναι: η ασφάλεια, ανοσογονικότητα και η αποτελεσματικότητα».
Οι τρεις προϋποθέσεις για την έγκριση εμβολίων
Σχετικά με την ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκαν τα εμβόλια κατά του κορoνοϊού, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι οφείλεται στην εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, στην ιδανική συνεργασία πολλών ερευνητικών κέντρων και στην «πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση».
Διαβεβαίωσε ότι οι ανεξάρτητες διεθνείς οργανώσεις που αξιολογούν και εγκρίνουν τα εμβόλια, όπως ο FDA εξετάζουν αυστηρά τα στοιχεία και τις κλινικές μελέτες και πρέπει να πληρούν τρεις προϋποθέσεις:
Ασφάλεια, δηλαδή να μην έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Ανοσογονικότητα, δηλαδή να αυξάνουν τα προστατευτικά για το άτομο αντισώματα.
Αποτελεσματικότητα, δηλαδή να προσφέρουν την προστασία του εμβολιαζομένου όταν εκτεθεί στη νόσο.
Το εμβόλιο των Pfizer/Biontech, δείχνει ότι έχει μεγάλη ασφάλεια, οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με αυτές που παρουσιάζονται στα συνήθη εμβόλια, δημιουργεί υψηλό τίτλο αντισωμάτων ακόμη και σε προχωρημένες ηλικίες και η αποτελεσματικότητά του ξεπερνά το 94%.

