Την κάθετη αντίθεση τους στην κατασκευή του ΧΥΤΒΑ, στην περιοχή Κεραμιδέζα, της Δημοτικής Ενότητας Τανάγρας, του Δήμου Τανάγρας, διατράνωσαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Δήμαρχος Τανάγρας Βασίλης Περγάλιας, ο Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Τανάγρας Σπύρος Μπελεγράτης, η Πρόεδρος της ΟΓΕ Τανάγρας Μαρία Διαματάρη και κοινωνικοί φορείς, την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, κατά την Ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, στη Λαμία.
Το θέμα έφεραν με επερώτησή τους στην ειδική συνεδρίαση ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Αγγελόπουλος, του συνδυασμού «Περιφερειακή Ενωτική Κίνηση» και ο Περιφερειακός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νώντας Κατσικώνης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις για τη ζωή, την υγεία των κατοίκων αλλά και το περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή από την κατασκευή του ΧΥΤΒΑ.

Στηλίτευσαν τις δεκάδες τροποποιήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από το υπουργείο Ανάπτυξης στη ΜΠΕ αλλά και στην ΑΕΠΟ με αποτέλεσμα να έχει αλλάξει ο αρχικός σχεδιασμός του έργου. Αλλαγές που δεν επιτρέπουν στους κατοίκους να αισθάνονται ασφαλείς και ότι, πλέον, δεν προστατεύεται ο υδροφόρος ορίζοντας της λεκάνης του Ασωπού. Ουσιαστικά οδηγείται στην καταστροφή μια καθαρά αγροτική περιοχή. Έκαναν λόγο για περιβαλλοντικό έγκλημα κατά της ζωής των κατοίκων καταθέτοντας έγγραφα με τα οποία αποδεικνύεται ότι το έργο είναι επικίνδυνο για την περιοχή.
Ο Δήμαρχος Τανάγρας Βασίλης Περγάλιας, είπε ότι ο Δήμος θα φτάσει και μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να δικαιωθεί, καθώς η κατασκευή του ΧΥΤΒΑ θα καταστρέψει τη ζωή και την υγεία των κατοίκων. Εμείς είπε δεν θα το επιτρέψουμε. Κάλεσε την Περιφέρεια να είναι στο πλευρό το Δήμου, που δίνει ένα δικαστικό αγώνα, υπογραμμίζοντας ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν για τους ίδιους και όχι η κεντρική εξουσία για τη ζωή τους. Αναφέρθηκε επίσης στις παράνομες χωματερές, στη μη ύπαρξη παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος και στις ανεμογεννήτριες που έχουν ανεξέλεγκτα γεμίσει την περιοχή.
Δείτε ολόκληρη την τοποθέτηση του Δημάρχου Τανάγρας Β. Περγάλια:
Φάνης Σπανός: Η θέση της Περιφέρειας είναι καθαρή, κρυστάλλινη.
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός είπε ότι «Η θέση της Περιφέρειας είναι καθαρή, ξάστερη και κρυστάλλινη απέναντι σε όσους επιχειρούν να παραπλανήσουν. Έχει διατυπωθεί επανειλημμένως. Είμαστε αρνητικοί και το έχουμε ψηφίσει στη συγκεκριμένη χωροθέτηση. Ζητάμε η ποσότητα να είναι συγκεκριμένη, άρα τα απόβλητα να είναι μόνο της Στερεάς Ελλάδας. Να γίνεται με θεσμοθετημένο περιβαλλοντικό έλεγχο όχι μόνο με τους υπηρεσιακούς της Περιφέρειας Και τέλος να προηγηθεί το πάρκο και μετά ο ΧΥΤΒΑ
Ενώ δεσμεύτηκε για το Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος η θεσμοθέτηση του οποίου προχωράει. Κλείνοντας υποστήριξε ότι η Περιφέρεια δεν είναι απέναντι αλλά δίπλα στο Δήμο και τους κατοίκους στον αγώνα τους.
Δείτε ολόκληρη την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού:
Η πρόεδρος της ΟΓΕ Τανάγρας Μαρία Διαματάρη αναρωτήθηκε ποιόν ρώτησαν για την καταστροφή των ζωών των κατοίκων επισημαίνοντας ότι μιλάει εκ μέρους όλων των μητέρων της Τανάγρας.
Δείτε ολόκληρη την τοποθέτηση της Προέδρου της ΟΓΕ Τανάγρας Μαρίας Διαματάρη:
Ο Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Τανάγρας Σπύρος Μπελεγράτης επεσήμανε τις παρατυπίες που γίνονται στην κατασκευή του ΧΥΤΒΑ τόσο στους όρους δόμησης των κελιών όσο και στο βάθος που ανοίγεται αλλά και στις ποσότητες που πρόκειται να εναποτεθούν στην περιοχή οδηγώντας στην καταστροφή της περιοχής καθώς εκεί θα πάνε βιομηχανικά απόβλητα από όλη την χώρα και όχι μόνο, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου.
Δείτε την τοποθέτηση του Προέδρου του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Τανάγρας Σπύρου Μπελεγράτη:
Μίλησαν επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες Γιώργος Ντασιώτης και αναφέρθηκε στους τακτικούς ελέγχους που γίνονται για την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και ο Ευάγγελος Κούκουζας ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της χωροθέτησης του ΧΥΤΒΑ και της άδειας της ΜΠΕ και της ΑΕΠΟ.

Ακολούθως το λόγο πήραν ο επικεφαλής του συνδυασμού «Στερεά Περιφέρεια» Κώστας Μαρκόπουλος και ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πατρίδα μας η Στερεά» Λουκάς Αποστολίδης, ο οποίος έθεσε εαυτόν στη διάθεση της Περιφέρειας να παραστεί, εκ μέρους της, άνευ αμοιβής, στην εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Τανάγρας κατέθεσε δήλωση καταγγελία, κατά της κατασκευής του έργου του ΧΥΤΒΑ και ζήτησε να υπογραφεί το κείμενο από όλους του Περιφερειακούς Συμβούλους.

Στη συνεδρίαση παρέστη αντιπροσωπεία κατοίκων της Τανάγρας οι οποίοι με πανό και συνθήματα διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στο ΧΥΤΒΑ και την καταστροφή της περιοχής.



