Τα χρήματα που εισπράχθηκαν ως Δημοτικά τέλη της Νέα Οδού, από το Δήμο Ωρωπού, δεν είναι απαιτητά, τόνισε ο Δήμαρχος κ. Θωμάς Ρούσσης, με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, και σύμφωνα με τη γνωμοδότηση των νομικών συμβούλων του Δήμου, με συνέντευξή Τύπου, την οποία παραχώρησε, χθες 8 Μαρτίου 2019, στην αίθουσα των ΚΑΠΗ Νέων Παλατίων.
Ο κ. Ρούσσης αναρωτήθηκε εάν είναι έγκλημα η είσπραξη των δημοτικών τελών τα οποία βεβαιώθηκαν από προηγούμενες Δημαρχιακές Αρχές και ανέρχονται περίπου στα 4 εκατ. ευρώ.
Ο Δήμαρχος Ωρωπού υποστήριξε ότι στην αμετάκλητη απόφαση του ΣτΕ υπάρχει η αιτιολόγηση ότι δεν μπορούν να επιβληθούν σε κοινόχρηστο χώρο δημοτικά τέλη. Επεσήμανε όμως ότι ο Δήμος τώρα μπορεί να επιβάλει στη Νέα Οδό τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων, κάτι το οποίο θα πράξει και μάλιστα με αναδρομική ισχύ πενταετίας.
Επίσης επεσήμανε ότι, πλέον, ανοίγει μια μεγάλη δικαστική μάχη όλων των Δήμων με τις παραχωρησιούχες εταιρίες των εθνικών δρόμων κάτι το οποίο και ο Δήμος Ωρωπού θα πράξει για να διεκδικήσει τα νόμιμα συμφέροντά του. Γιατί δεν μπορούν οι εταιρείες να χρησιμοποιούν δημοτικούς χώρους, να μην πληρώνουν τέλη, αλλά αυτές να επιβάλουν τέλη διέλευσης στους μόνιμους κατοίκους των αντίστοιχων δήμων που χρησιμοποιούν.
Επανέλαβε ότι ο Δήμος Ωρωπού είναι απαράδεκτο να είναι περικυκλωμένος από οκτώ διόδια και η μόνη λύση είναι να ισχύσει η χιλιομετροχρέωση που θα ανακουφίσει τους κατοίκους.
Ο κ. Ρούσσης έκανε μια εκτενή αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης με την Νέα Οδό και είπε ότι τίποτα δεν τελειώνει εδώ με την απόφαση του ΣτΕ. Τώρα αρχίζει ο αγώνας για τη δικαίωση του Δήμου και αναρωτήθηκε πως ενώ αποφάσεις καθόλα σεβαστές από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ενώ χρειάζονται τουλάχιστον μια πενταετία για να εκδοθούν στην συγκεκριμένη περίπτωση η απόφαση βγήκε μέσα σε μερικούς μήνες.
Το ίδιο συνέβη, είπε ο Δήμαρχος και με την ΕΥΔΑΠ, η οποία βεβαίωσε χρέος 4 εκάτ. ευρώ προς το Δήμο. Ενώ μέχρι σήμερα έχει πληρώσει 7,5 εκατ. ευρώ, εν τούτοις η εταιρία προχώρησε σε δέσμευση των λογαριασμών του Δήμου. Σήμερα έχει γίνει αποδέσμευση του λογαριασμού του Δήμου από την Τράπεζα Πειραιώς και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ενώ υποστήριξε ότι ο Δήμος θα επιβάλει στην εταιρία τέλη υπεδάφους και τέλη κατανάλωσης.
Μάλιστα σε σχετική ερώτηση για τα οικονομικά του Δήμου και εάν ο Δήμος κινδυνεύει να οδηγηθεί σε πτώχευση, εξαιτίας των δικαστικών αποφάσεων και των χρεών του, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, υποστήριξε ότι τα ταμεία του Δήμου διαθέτουν αποθεματικό 4 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν προγραμματιστεί, χρηματοδοτούνται και εκτελούνται έργα ύψους 80 εκατ. ευρώ.
Για το θέμα του Βιολογικού καθαρισμού του Ωρωπού είπε ότι, ήδη, το έργο βρίσκεται στο στάδιο της χρηματοδότησης της μελέτης για τη χωροθέτηση του έργου.
Tέλος, ερωτηθείς για το πρόβλημα της αστυνόμευσης της περιοχής τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή έδωσε μάχες για να μην κλείσουν τα ΑΤ στον Ωρωπό αλλά αυτό δεν έγινε δυνατό. Εμείς συντηρούμε το ΑΤ Ωρωπού τόνισε και αποκάλυψε ότι στο προεκλογικό πρόγραμμα του Συνδυασμού «Πρώτα ο Δημότης» θα υπάρχει δέσμευση για συνεργασία με ιδιωτική εταιρία φύλαξης για την προστασία των πολιτών ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές.


