Η ανέγερση του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Μαλακάσας, αποτελεί αίτημα των κατοίκων της περιοχής αλλά και στοίχημα της Τοπικής Εκκλησίας. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο το οποίο προχωράει μόνο με τις προσφορές των πιστών. Ένα έργο που θα χρειαστούν χρόνια για να ολοκληρωθεί. Θα είναι όμως ένας Ναός που, όταν ολοκληρωθεί, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και κόσμημα για την περιοχή της Μαλακάσας αλλά και του Δήμου Ωρωπού.
Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, η Ερανική Επιτροπή και ο Εκκλησιαστικός Επίτροπος Ωρωπού Καπανδριτίου και Μαραθώνα Αιδεσιμολογιότατος π. Αντώνιος, Εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα Σκάλας, διοργάνωσαν, το απόγευμα της Τρίτης 14 Φεβρουαρίου, ενοριακό τσάι, σε κέντρο, στη Μαλακάσα, με στόχο την ενημέρωση των κατοίκων για την πορεία των εργασιών ανέγερσης του Ναού, αλλά και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την συγκέντρωση χρημάτων, για την αποπεράτωση αυτού του τεράστιου έργου.
Την εκδήλωση στήριξε ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Μαλακάσας «Φύση και Δράση» αλλά και κυρίες του χωριού που ετοίμασαν πλούσια εδέσματα.
Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκλονιστική. Ξεπέρασε κάθε προσδοκία αποδεικνύοντας ότι οι κάτοικοι της Μαλακάσας στηρίζουν αυτή την προσπάθεια του Σεβασμιότατου, Μητροπολίτη Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνα κ.κ. Κύριλλου και του π. Αντώνιου ο οποίος έχει αναλάβει να τρέξει το έργο.

Ο π. Αντώνιος με σεμνότητα όσο και υπευθυνότητα ενημέρωσε αναλυτικά τους πολίτες για την πορεία του έργου από την στιγμή που το ανέλαβε το 2018. Έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία ξεκαθαρίζοντας ότι τόσο η Ερανική Επιτροπή η οποία αποτελείται από Καθηγητές Πανεπιστημίου όσο και ευυπόληπτα πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας, όσο και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου αξιοποιούν με απόλυτη διαφάνεια ακόμη και το τελευταίο ευρώ που προσφέρεται για το σκοπό της ανέγερσης του ναού.
Επεσήμανε ότι το έργο βρίσκεται στην ολοκλήρωση της Α΄ φάσης και τώρα πρόκειται να αρχίσει το πιο δύσκολο, τεχνικά, μέρος της κατασκευής, του γυναικωνίτη, για να συνεχιστεί η Β΄ φάση αργότερα, και εν συνεχεία να ολοκληρωθεί το έργο. Μάλιστα έκανε απολογισμό, με διαφάνειες, όλων των έργων που έχουν γίνει, μέχρι που φτάσαμε στο σημείο να κατασκευαστούν τα υπόγεια, να πέσουν η πλάκα και οι κολώνες, καθώς και τα αναγκαία υποστηρικτικά έργα, ώστε την παραμονή της γιορτής της Αγίας Παρασκευής στις 25 Ιουλίου 2022, τέσσερα χρόνια μετά την θεμελίωση του Ναού, να τελεστή ο Μέγας Εσπερινός πάνω στα τσιμέντα.

Στην εκδήλωση παρέστη και μίλησε και ο Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Θωμά Αμαρουσίου Αιδεσιμολογιότατος π. Αναστάσιος Κοροπώλης, ο οποίος εδώ και είκοσι χρόνια, προσπαθεί να οικοδομήσει τον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων μέσα από σωρεία προβλημάτων.
Παράλληλα είχε την καλοσύνη να μιλήσει τη ζωή και την ενορατικότητα μιας σύγχρονης, άγιας μορφής, του Γέροντα Αντώνιου Γκίγκιζα, πνευματικού του Αγίου Πορφυρίου, ο οποίος αποδήμησε εις Κύριον της 30 Σεπτεμβρίου 1999. Μια παρουσίαση συγκινητική για έναν αθλοφόρο για του Χριστού την πίστη.

Ακολούθησε η απονομή μιας εικόνας της Αγίας Παρασκευής στους δύο ιεροψάλτες Περικλή Τσιώτα και Αριστείδη Γεωργίου οι οποίοι για δεκαετίες προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στο Ναό.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με λαχειοφόρο για την οικονομική ενίσχυση της ανέγερσης του ναού.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος Μαλακάσας Γ. Παπαγιάννης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Χρ. Σαμπάνης, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μαλακάσας Σπ. Λίτσας, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου «Φύσης και Δράση» Αγγ. Φατσή, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μηλεσίου «Άγιος Δημήτριος» Σοφία Λίτσα.
Σε όλους τους παριστάμενους δόθηκε και από μια εικόνα της Αγίας Παρασκευής όπου αναγράφονταν το IBAN για όσους επιθυμούν να συνδράμουν οικονομικά στην αποπεράτωση του ναού.
Το νούμερο στην Εθνική Τράπεζα είναι : GR 05 0110 2710 0000 2715 1212 480



